Jun 28, 2011

Penjimatan yang akhirnya membawa kepada 'membunuh'

Tidak semestinya sesuatu yang dibelanjakan itu besar adalah pembaziran. Ya, jimat cermat amalan mulia. Akan tetapi jangan terlalu berjimat atau dalam erti kata kedekut.

Masyarakat kita lebih menjerumus pemikiran ke arah menampakan segala hal itu adalah negatif. Segala yang dibelanjakan itu pembaziran. Walhal pelaburan hari ini akan menjamin masa depan.

Barang mahal mesti berkualiti. Yang murah itu akan menjadi mahal secara tidak langsung dari segi kos penyelenggaraan dan sebagainya. Mudah rosak tidak tahan lama. Perlu diganti walhal perkara tersebut hanya pelu dilaksana hanya sekali.

Berbalik pada video di bawah. Kejadian ini berlaku di Mesir di mana sebuah bangunan tinggal terpaksa dirobohkan. Untuk menjimatkan kos, sudah tentu menggunakan jentera pemecah konkrit amat menjimatkan berlibat kali ganda daripada menggunakan teknik letupan. Teknik letupan walaupun pantas, cepat dan selamat. Namun kos perkhidmatannya terlalu mahal menyebabkan pihak yang terbabit mengambil langkah yang paling jimat. Akibatnya, tidak semena nyawa seorang pekerja melayang. Ia bertambah menjadi mahal. Terpaksa menanggung insuran nyawa dan pampasan kepada keluarga mangsa.

No comments:

Koleksi lagi sempoi

Koleksi lagi sempoi

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...